Робоча програма 2016-2017 – Здоров’я, демографічні зміни і добробут ( Health, demographic change and well-being)

1

 

ВИКЛИК – ПЕРСОНАЛІЗОВАНА МЕДИЦИНА (PERSONALISED MEDICINE)

 

SC1-PM-02-2017: Нові концепції у стратифікації пацієнтів (New concepts in patient stratification)

Конкретне завдання: Незважаючи на значний прогрес розуміння хвороби в постгеномну епоху, досі більшість всіх препаратів ефективні тільки для обмеженої кількості пацієнтів. З клінічної точки зору, реалізація рішень, заснованих на знаннях про те, що терапевти використовують для яких пацієнтів і, при необхідності, в яких комбінаціях, є надзвичайно складним завданням. Прагнення забезпечити більш ефективні терапевтичні втручання з урахуванням особи чи групи осіб із загальними молекулярними фенотипами залишається нереалізованим через різні відповіді осіб на такі втручання.

Стратифікація пацієнтів спрямована на поділ пацієнтів на підгрупи за хворобами, де пов’язані специфічні патологічні процеси краще визначені (клінічні / молекулярні фенотипи). Це призведе до розвитку цілеспрямованої терапії, оптимізації втручання до кожного конкретного пацієнта, завдяки чому досягається більший успіх в лікуванні або догляді за  пацієнтом.

Контекст: Пропозиції повинні виголошувати нові концепції для механізму захворювання, засновані на стратифікації пацієнтів, спрямовані на задоволення потреб для стратифікованих або персоніфікованих терапевтичних втручань. Пропозиції повинні інтегрувати багатовимірні і поздовжні дані і використовувати силу omics, в тому числі фармакогеноміку, системи підходів біомедицини, аналіз мережі та обчислювального моделювання. Нові концепції стратифікації мають бути підтверджені в доклінічних і клінічних дослідженнях з урахуванням статевих і гендерних відмінностей. Кандидатам рекомендується активно залучати асоціації пацієнтів. Пропозиції повинні розглянути нормативні аспекти клінічної практики і можливостей комерціалізації. Пропозиції повинні фокусуватися на складні захворювання, що мають високу поширеність і високий економічний ефект.

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі між 4 і 6 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект:

  • Нові моделі для стратифікації пацієнтів для інформування клінічних рішень.
  • Прискорення перекладу біомедичних і клінічних результатів досліджень для медичного застосування.
  • Підвищення економічної ефективності нових концепцій в порівнянні з уже сформованою практикою.
  • Підвищення науково-дослідних та інноваційних можливостей в цій інноваційній сфері промисловості, особливо малих і середніх підприємствах (МСП).

Тип дій: Дослідження та інновації

Дедлайн: 4 жовтня 2016, 11 квітня 2017

 

SC1-PM-03–2017:  Діагностична характеристика рідкісних захворювань (Diagnostic characterisation of rare diseases)

Конкретне завдання: Рідкісні захворювання – це захворювання, які уражають не більше 5 на 10 000 чоловік в Європейському Союзі. Передбачається, що рідкісні захворювання охоплюють вiд 6 000 до 8 000 різних осіб, які уражають в цілому більше 30 мільйонів чоловік в ЄС. Проте, популяції пацієнтів для окремих рідкісних захворювань є малими і дисперсними, що робить міжнародне співробітництво критичним. Незважаючи на значні успіхи в розумінні молекулярного патогенезу цих хвороб, сьогодні багатьом рідкісним захворюванням досі не вистачає засобів молекулярної діагностики. Точна молекулярна діагностика є важливою відправною точкою для розуміння механізмів, що призводять до захворювань, а також для адекватного ведення пацієнтів та сімейного консультування, і відкриває шлях для розвитку терапії.

Контекст: Метою даного дослідження має стати застосування геноміки та/або інших -omics та/або інших підходів з високою пропускною здатністю для молекулярної характеристики рідкісних захворювань з точки зору розвитку молекулярної діагностики для великої кількості невиявлених рідкісних захворювань. Недіагностовані рідкісні хвороби можуть варіюватися від групи безіменних розладів із загальними характеристиками до фенотипу добре описаного захворювання або групи захворювань з невідомою молекулярною основою. Генетична мінливість через географічний розподіл та/або іншу етнічну приналежність повинна бути прийнята до уваги, а також генотип-фенотип кореляції, коли це може бути застосовано. Крім того, вік, стать і гендерні аспекти слід включати у відповідних випадках. Ця масштабна пропозиція має просувати спільні стандарти та термінологію для класифікації рідкісних хвороб і підтримувати відповідні інструменти біоінформатики та стимули для сприяння спільному використанню даних. Існуючі ресурси повинні використовуватися для внесення даних, що генеруються цією пропозицією. Молекулярна і / або функціональна характеристика можуть бути частиною пропозиції, щоб підтвердити діагноз. Пропозиція повинна включати і стимулювати науковий обмін між зацікавленими сторонами з країн і регіонів з різними практиками і стратегіями рідкісних діагностики захворювань.

Обрана пропозиція повинна сприяти досягненню цілей і слідувати рекомендаціям та політиці Міжнародного Консорціуму дослідження рідкісних хвороб IRDiRC (www.irdirc.org).

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі близько 15 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект:

  • Сприяти досягненню цілей IRDiRC.
  • Сприяти поширенню наукових результатів і обміну знаннями між зацікавленими сторонами.
  • Розробка стратегій управління знаннями з точки зору полегшення моделей медичної допомоги і доступу до зібраних даних.
  • Забезпечення кращого знання для поліпшення сімейного консультування, а також для покращення спостереження за пацієнтами і науково-дослідних ініціатив.
  • Групування великої кількості пацієнтів з подібними фенотипами для полегшення прийняття рішень, щоб уникнути дублювання і розплутати значну кількість діагнозів.
  • Прокласти шлях до розробки нових методів терапії, а також для поліпшення результатів лікування у хворих на рідкісне захворювання.

Тип дій: Дослідження та інновації

Дедлайн: 11 квітня 2017

 

SC1-PM-07–2017: Зміцнення психічного здоров’я і благополуччя в молоді (Promoting mental health and well-being in the young)

Конкретне завдання: Психічне благополуччя є невід’ємною частиною здоров’я та добробуту населення і сприяє функціонуванню окремих осіб, сімей, громад і соціально-економічного достатку суспільства. Психічні і поведінкові розлади, у тому числі звична поведінка, призводять до надзвичайного обтяження окремих осіб, сімей і суспільства в цілому; вони також підвищують ризик розвитку супутніх захворювань і соціальної ізоляції. Дитинство і юність є критичними періодами для закладання основ здорового розвитку та психічного благополуччя. Існують переконливі докази того, що сприяння психічного благополуччя і профілактичних втручань, при їх ефективному здійсненні, може зменшити фактори ризику для психічних розладів, підвищити захисні фактори для хорошого психічного і фізичного здоров’я і привести до зміцнення позитивного впливу на ряд освітніх, соціальних та економічних наслідків для молодих людей. Медичні та психологічні, сімейні та соціальні чинники (в тому числі умови праці), а також цифрове середовище є певними вирішальними факторами впливу на здоров’я і благополуччя молодих людей. Стійкість до нещасть підвищить їх здатність до подолання. Існує потреба в більш надійних доказах про фактори стійкості і ефективних заходах для зміцнення психічного благополуччя. Розвиток їх в молоді дає можливість позитивного впливу на розвиток дитини в критичні/чутливі періоди (дитинство, юність, перехід до молодого дорослого життя), завдяки ранній нейропластичності.

Контекст: Пропозиції повинні спрямовуватися на розробку заходів первинної профілактики населення, орієнтованих на сприяння психічного благополуччя молодих людей і оцінені на предмет їх ефективності. Втручання повинні ґрунтуватися, але можуть виходити за рамки існуючих знань про біологічні, психологічні та соціальні фактори, що визначають рівень психічного благополуччя, такі як соціальні, культурні, трудове життя, спосіб життя, епідеміологічні, економічні та екологічні перспективи. Пропозиції повинні бути спрямовані на підвищення стійкості та пом’якшення впливу біологічних, психосоціальних і екологічних факторів ризику. Цільова група повинна включати молодь до 25 років (або її підгрупи), оскільки багато важких порушень починаються в цей період.

Дизайн дослідження повинен розроблятися за допомогою міждисциплінарного підходу і залучення молоддю себе та інших відповідних зацікавлених сторін. Інноваційні підходи в залученні молоді та збору їхніх даних для проектування втручання повинні бути розглянуті. Втручання повинні використовувати комплексний підхід, беручи до уваги гендерну нерівність і аспекти здоров’я, в підвищенні стійкості та розширенні прав і можливостей молоді. Заходи, які будуть розроблені, повинні відображати різноманітність країн і регіонів в Європі та за її межами. Дослідження повинні приділяти особливу увагу етичним проблемам. Ці заходи повинні оцінюватися на предмет психічної результативності, а також економічної та соціальної вигоди та впливу на скорочення нерівності. Ці аналізи результативності та ефективності повинні бути представлені як в кількісному, так і в якісному виразі за статевою ознакою у відповідних випадках. Результати повинні бути поширені по всій Європі і за її межами з доказами, що генеруються в повній мірі.

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі між 2 і 4 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект:

  • Покращення психічного благополуччя в цільовій групі молодих людей.
  • Інноваційні заходи створять міцну базу програм для психічного благополуччя в Європі, сприяючи зміцненню здоров’я і поліпшенню соціальних вигод.
  • Довгострокова перспектива, ймовірно, за часовими межами існування проекту:
  • Покращення психічного благополуччя в молоді повинне сприяти скороченню відлучення від школи і коледжу/університету в короткостроковій перспективі, зміцнення особистої впевненості і прагнення до пізнання, вдосконалення освітніх зусиль і розширення можливостей працевлаштування.
  • Встановлення профілактичних стратегій, що мають реальний ефект зниження виникнення психічних розладів і супутніх захворювань, що призводять до психічних розладів в більш пізньому віці.

Тип дій: Дослідження та інновації

Дедлайн: 4 жовтня 2016, 11 квітня 2017

 

SC1-PM-08–2017: Нові методи лікування рідкісних захворювань (New therapies for rare diseases)

Конкретне завдання: Рідкісні захворювання – це захворювання, які уражають не більше 5 на 10 000 чоловік в Європейському Союзі, як це визначено в контексті законодавства ЄС. Значна кількість знань була отримана завдяки біомедичним дослідженням в останні роки, проте для кількості від 6 000 до 8 000 рідкісних захворювань відсутні методи лікування, незважаючи на те, що переважна більшість цих захворювань є небезпечними для життя або хронічно виснажливими.

Специфічні проблеми, що виникають в процесі розвитку терапії рідкісних захворювань включають малі і розосереджені групи пацієнтів та типи запропонованих способів лікування, які часто є високоспеціалізованими і новими. Серед інших проблем, це призводить до потреби в пошуках застереження регулюючих органів в процесі розробки. Крім того, незважаючи на спеціальні стимули для розвитку виробництва лікарських засобів від рідкісних захворювань, а також часто високі ціни на деякі з розроблених методів лікування, обмежений їх ринок призводять до низької прибутковості виробників і / або обмежений доступ до ліків.

Контекст: Підтримка надаватиметься для проведення клінічних досліджень про речовини, яким Європейською комісією було дано визначення рідкісних, де для запропонованих клінічних випробувань прийматимуться до уваги рекомендації від протоколу допомоги, наданого Європейським агентством з лікарських засобів, і де представлена чітка стратегія набору пацієнтів. Клінічні випробування можуть спрямовуватися на ряд заходів з призначенням для рідкісних захворювань від молекулярної до генної або клітинної терапії, можуть включати в себе нові заходи і / або перепрофілювання існуючих і відомих. Втручанням повинно бути надано визначення ЄС для рідкісних захворювань не пізніше дати закриття усього виклику. Також передбачається коротка оцінка виконання, підтверджена публічною доступністю, та опублікування доклінічних чи клінічних результатів із відповідними даними. Відповідні плани щодо взаємодії з організаціями пацієнтів, державними органами охорони здоров’я; розгляд ефективності / потенційної клінічної користі, а також раннє виявлення економіки охорони здоров’я повинні бути інтегровані в додатки. На додаток до клінічних випробувань, пропозиції можуть також включати в себе обмежені елементи пізнього етапу доклінічних досліджень і / або експериментальної оцінки потенційних ризиків, які повинні доповнювати / вносити вклад в клінічне випробування, що здійснюється в рамках даної пропозиції. Центром тяжіння повинно бути клінічне випробування. Участь МСП заохочується.

Обрана пропозиція повинна сприяти досягненню цілей і слідувати рекомендаціям та політиці Міжнародного Консорціуму дослідження рідкісних хвороб IRDiRC (www.irdirc.org).

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі між 4 і 6 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект:

  • Відповідно до цілей фармацевтичного законодавства Союзу про лікарські засоби для рідкісних захворювань, пропозиції повинні робити свій внесок у сприяння розвитку нових терапевтичних можливостей з конкретною користю для пацієнтів, що живуть з рідкісними захворюваннями.
  • Швидкий прогрес у розвитку лікарських засобів для рідкісних захворювань за рахунок добре підготовлених клінічних випробувань і багатонаціональному мультицентровому клінічному дослідженню з відповідною кількістю пацієнтів.
  • Розробка попередньої оцінки потенційних економічних аспектів та аспектів суспільної охорони здоров’я.
  • Сприяти зростанню малих і середніх підприємств, що беруть участь в розробці лікарських засобів.
  • Відповідно до стратегії Союзу щодо міжнародного співробітництва в галузі наукових досліджень та інновацій, пропозиції повинні сприяти досягненню цілей IRDiRC.

Тип дій: Дослідження та інновації

Дедлайн: 4 жовтня 2016, 11 квітня 2017

 

SC1-PM-10–2017: Порівняння ефективності існуючих медичних втручань серед дорослого населення (Comparing the effectiveness of existing healthcare interventions in the adult population)

Конкретне завдання: Ефективні охорона здоров’я та профілактика можуть бути поліпшені за рахунок додаткових доказів як найбільш ефективні заходи у галузі охорони здоров’я. Зростання числа пацієнтів, які страждають хронічними захворюваннями, також вимагає ефективного управління супутньою хворобливістю.

Контекст: Пропозиції повинні порівнювати використання наявних в даний час профілактичних чи терапевтичних (фармакологічних та немедикаментозних) медичних втручань у дорослих. Поки не існує ніяких обмежень на захворювання або втручання, на яких зосереджувалися б пропозиції, перевага надаватиметься пропозиціям з упором на заходах з високим рівнем значущості для громадської охорони здоров’я і соціально-економічних наслідків, тобто заходів, що стосуються умов, які особливо часто можуть привести до супутньої патології, мають високий негативний вплив на якість життя людини і / або пов’язані із значними витратами або тими, де досягається економія. Аналіз ефективності витрат повинен бути включений. З огляду на існуючі заходи, пропозиції сприятимуть їх поліпшенню, прийняттю рішень про припинення заходів, які є менш ефективними або економічно менш ефективними, ніж інші, і даватимуть рекомендації щодо найбільш ефективних і економічно ефективних підходів. Всебічний масив клінічних параметрів і параметрів безпеки, а також здоров’я і соціально-економічні результати (наприклад, якість життя, смертність пацієнтів, захворюваність, витрати і продуктивність систем охорони здоров’я) для обраних груп населення повинні бути оцінені. Узгоджені результати слід використовувати в якості кінцевих точок у випадках, коли вони вже існують, в інших випадках слід докласти зусиль для узгодження таких результатів. Рандомізовані контрольовані дослідження, прагматичні випробування, спостережні дослідження, великомасштабні бази даних і мета-аналіз можуть бути розглянуті по цій темі. У відповідних випадках вивчення населення повинне враховувати гендерні, а також соціально-економічні відмінності в стані здоров’я та / або будь-які інші фактори, що впливають на стан здоров’я.

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі між 4 і 6 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект: Ця тема для того, щоб забезпечити необхідну доказову базу для:

  • більш ефективних і безпечних втручань на індивідуальному і популяційному рівні;
  • підвищення відповідності медичних втручань серед дорослого населення;
  • використання методології оцінки технологій охорони здоров’я в цій цільовій групі.

Зокрема:

  • Покращення результатів лікування окремих пацієнтів і результатів передбачуваності здоров’я шляхом адаптації заходів.
  • Удосконалення розробки рекомендацій щодо профілактики або лікування захворювань і управління супутніми захворюваннями.
  • Надання більш точної інформації для пацієнтів та лікарів, що виписують медикаменти.

Тип дій: Дослідження та інновації

Дедлайн: 4 жовтня 2016, 11 квітня 2017

 

SC1-PM-15-2017: Персоналізований коучинг для благополуччя і догляду за людьми, які старіють (Personalised coaching for well-being and care of people as they age)

Конкретне завдання: Діяльність спрямована на розробку та затвердження принципово нових концепцій на основі ІСТ та підходів для розширення можливостей і мотивації людей до потреби керівництва та догляду через умови, пов’язані з віком, у співпраці з тими, хто здійснює цей догляд за ними у відповідних випадках, а також допомогти їм поліпшити і зберегти свою незалежність, функціональну здатність, стан здоров’я, а також збереження їх фізичного, когнітивного, психічного і соціального благополуччя.

Контекст: Пропозиції повинні розвивати доказ концепції принципово нових рішень для персоналізованого “віртуального тренера”, спираючись на інтелектуальні ІСТ-середовища, доступ до відповідних фізіологічних і поведінкових даних, нові форми доступної взаємодії, засновані на реальних концепціях взаємодії зі споживачем, відкриті платформи та емоційні обчислення. Зручність і простота взаємодії зі споживачем повинні стати істотними елементами мети “тренера”.

“Тренер” повинен забезпечувати персоналізовані консультації, рекомендації щодо подальшої діяльності у ключових питаннях, пов’язаних з віком, в повсякденному житті, які впливають на здатність людини залишатися активною і незалежною, наприклад, дієти, фізична активність, зниження ризиків, профілактичні заходи, спосіб життя та активність, відпочинок, участь у громадському житті та в цілому гарне самопочуття. Мета повинна полягати в тому, щоб зберегти фізичне, пізнавальне, психічне і соціальне благополуччя якомога довше і для полегшення взаємодії з особами, які здійснюють догляд (у відповідних випадках).

Рішення повинні базуватися на та застосовувати міждисциплінарні дослідження і включати в себе інтелектуальні алгоритми, окрім сучасного способу мислення, автономне навчання та адаптацю до особистих потреб, емоційних і поведінкових моделей, умов і переваг, а також життєвого середовища споживачів і їх соціальні зв’язки. Рішення повинні бути безперешкодно інтегрованими в існуючу повсякденну діяльність та надавати необхідну інформацію у швидкий і ефективний спосіб. Слід уникати зниження уваги через ІСТ (забирають занадто багато часу споживача).

Пропозиції повинні в’язатися на відповідних етичних та гендерних аспектах, а також оцінювати пов’язані з ними правові та нормативні питання, такі як право власності даних, захист даних / конфіденційність, відповідальність і захист прав споживачів. Вкрай важливо, щоб споживачі були залученими і управляли інноваційною діяльністю на всіх етапах проектування і розробки, в тому числі прийнятністю для них, задоволення і впливу в реальних умовах.

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі між 3 і 4 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект: Пропозиція повинна представити методологію і показники як відповідні для вимірювання її прогресу щодо очікуваного ефекту в:

  • Корисність і ефективність персоналізованих рекомендацій і подальшої діяльності з точки зору збереження фізичного, пізнавального, психічного і соціального благополуччя якомога довше;
  • Перевірка «ненав’язливих» технології для фізичного, пізнавального, соціального і психічного благополуччя;
  • Наявність розробок та інновацій, зосереджених на споживачі, нові інтуїтивно зрозумілі способи взаємодії людини з комп’ютером, а також прийнятність споживачем;
  • Потенціал економічної ефективності за рахунок розширення самообслуговування, управління стилем життя і доглядом.

Тип дій: Дослідження та інновації

Дедлайн: 31 січня 2017

 

SC1-PM-16–2017: In-silico випробування для розробки та оцінки біомедичних продуктів (In-silico trials for developing and accessing biomedical products)

Конкретне завдання: У біомедичних, фармацевтичних і токсикологічних дослідженнях безпека та ефективність біомедичних продуктів, в кінцевому рахунку, тестуються на людях за допомогою клінічних випробувань після попереднього лабораторного тестування in vitro і / або in vivo на тваринних моделях. Повний ланцюг розробки нового біомедичного продукту і його впровадження на ринок є дуже тривалим і дорогим. Альтернативні методології для зменшення тестувань на тваринах і людях необхідні для того, щоб дати відповідь як етичним проблемам, так і недосконалості прогнозувань, що надходять з лабораторії після тестування на тваринах при застосуванні до людини. Комп’ютерне моделювання та симуляція в даний час використовується в певній мірі у фармакокінетиці, фармакодинаміці або механічних імітаціях (наприклад, гідродинаміці імітацій). Науково-дослідна та технологічна карта “in-silico клінічних випробувань” в даний час розробляється. Попередні результати показують сильний інтерес / потенційні вигоди для розширення комп’ютерного моделювання в розробці лікарських препаратів та інших біомедичних продуктів, включаючи біоактивні, продукти медичного дослідження шляхом розробки нових способів для тестування in-silico.

Контекст: Пропозиції розроблятимуть інноваційні in-silico випробування для проектування, розробки та оцінки лікарських засобів, радіації та інших біомедичних і біоактивних продуктів. Вони ґрунтуватимуться на комплексному управлінні біологічними та біомедичними знаннями та передових парадигмах моделювання для того, щоб мати можливість симулювати індивідуальну людську фізіологію і патофізіологію на біологічному рівні, що мають значення для біомедичного продукту при дослідженні (на клітинному, тканинному або на рівні організму) і взаємодії з продуктом, таким чином, беручи до уваги різноманітність окремих осіб (наприклад, молекулярні шляхи, клітинні мікросередовища, мікробіоту, генетику, гендерні характеристики, моделі поведінки, супутні захворювань, розвиток, дієту). Віртуальні сукупності окремих пацієнтів будуватимуться для простих або складних захворювань, наприклад, від моделей конкретного пацієнта варіаціями різних параметрів, і дозволять симулювати дію продуктів і прогнозування результатів лікування з метою розробки індивідуального медичного підходу. Пропоновані in-silico випробування будуть результатом мультидисциплінарних зусиль (наприклад, в області комп’ютерного моделювання, системної біології, механіки тканин, біології, фармацевтики, медицини), а також досліджуватимуть і повідомлятимуть причини невдачі та пропонуватимуть заходи щодо поліпшення. Щоб допомогти створенню таких комп’ютерно-модельованих випробувань, в запропоновані проекти також повинні бути включені способи перевірки in-silico моделей (тестування на людях, дослідження на тваринах, перевірка в клітинних культурах). Користь для здоров’я людини, навколишнього середовища і благополуччя тварин повинні бути проаналізовані і прораховані. Зв’язок з регулюючими органами та розгляд нормативно-правової бази питань наполегливо рекомендується.

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі між 4 і 6 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект:

  • Зменшення розміру та тривалості клінічних випробувань на людях
  • Більш ефективне проектування клінічних випробувань на людях
  • Призведення до значного скорочення випробувань на тваринах
  • Інноваційні лікарські препарати на ринку з більш низькими затратами на розробку і / або коротші терміни виходу на ринок
  • Покращення прогнозування людських ризиків від нових біомедичних продуктів, включаючи медичні препарати
  • Покращення репозиціонування медикаменів
  • Потенціал повторного використання розроблених in-silico моделей в хімічних випробуваннях.
  • Встановлення стандартів для використання in-silico випробувань.
  • Забезпечення бібліотеки віртуальних пацієнтів, які можуть бути повторно залучені в перед- і пост-порівняльне тестування біомедичних продуктів

Тип дій: Дослідження та інновації

Дедлайн: 14 березня 2017

 

SC1-PM-17–2017: Персоналізовані комп’ютерні моделі та in-silico системи для благополуччя (Personalized computer models and in-silico systems for well-being)

Конкретне завдання: Існує безперервний прогрес в системній медицині, багатомасштабному моделюванні і аспектах моделювання з урахуванням конкретних пацієнтів. Але ці можливості вивчалися непостійно для цілісного ланцюга здоров’я і захворювань. Таким чином їх є дуже мало для благополуччя, профілактики або реабілітації, в той час як ці області мають вирішальне значення для зниження потреб охорони здоров’я, створення сталої охорони здоров’я та забезпечення здорових і мотивованих трудових ресурсів. Більше того, інноваційні методи необхідні для кращого розуміння і аналізу інтелекту, нейробіологічної та інстинктивної осі та розладів, пов’язаних зі стресом або даних організму в цілому (наприклад, де розвиток багатомасштабних і високих методів просторово-часового розширення зображувальних методів є критичними) і їх взаємодії із соціальними, екологічними, стилем життя, професійними, економічними чинниками тощо, які сприяють благополуччю та здоров’я. Благополуччя є наслідком стійкість до викликів і хвороб та більш ефективної профілактики, адаптованої до схильностей і поведінки (в тому числі статі), кращого розгляду функціональних проблем, кращого відновлення і реабілітації після хвороби.

Контекст: Пропозиції повинні бути спрямовані на розробку нових інтеграційних динамічних комп’ютерних моделей і симуляції систем прийнятної дійсності з потенціалом для повторного використання, будуватися на відкритих сервісних платформах та із застосуванням для благополуччя, здоров’я і захворювань. Проекти повинні підтримувати комп’ютерне моделювання та симулювання, здатне об’єднувати різні набори інформації, наприклад, молекулярну, біохімічну, медичної візуалізації, соціальну, спосіб життя, економічну, професійну, мікробіому, навколишнього середовища, розвитку, психологічну, статі і т.д. в надійні показники для гнучкості подолання труднощів і стресів, а також для відновлення після хвороб. Вони оброблятимуть і застосовуватимуть індивідуальну інформацію / інформацію про конкретного пацієнта в багатомасштабних підходах, необхідних для інтеграції інформації на певному біологічному рівні в більш широкому контексті (принаймні, один біологічний рівень від молекули до всього організму). Пропозиції будуть зосереджені на міждисциплінарному дослідженні в галузі медицини, SSH (Social Sciences and Humanities) і ІСТ та повинні надавати перевагу відповідним існуючим великим базам даних в галузі клінічної медицини, біомедичних чи професійних досліджень, наук про навколишнє середовище, SSH, таким чином дозволяючи і полегшуючи накопичення та перекомпонування складних і різнорідних колекцій даних. Моделі, інтегровані в цих багатомасштабних і мультидисциплінарних підходах підтверджуватимуть їхню прогностичну здатність для сучасних клінічних і / або лабораторних дослідженнях та / або проти великих реєстрів. Щоразу, коли це доречно, пропозиції будуть інтегрувати дані, зібрані протягом тривалого часу для того, щоб повідомити про траєкторії з періодами благополуччя і хвороби та про різноманіття еластичності та відновлення, які можуть бути різними протягом життя людини.

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі між 4 і 6 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект:

  • Користь для здоров’я і благополуччя: нові персоналізовані заходи для підвищення стійкості і відновлення.
  • Досягнення в галузі медичного комп’ютерного моделювання та симулювання, які беруть до уваги часові та просторових масштаби.
  • Підтримка прогнозувальних і профілактичних підходів в області медицини, нейронаук і наук про життя.
  • Підвищення рівня знань про благополуччя і поєднання з життєвими умовами.

Тип дій: Дослідження та інновації

Дедлайн: 14 березня 2017

 

SC1-PM-19–2017: PPI для поглинання стандартів для обміну цифрових записів охорони здоров’я (PPI for uptake of standards for the exchange of digitalised healthcare records)

Конкретне завдання: Використання стандартів сумісності є суттєвим для ширшого розгортання єдиного ринку ЄС електронної охорони здоров’я. Незважаючи на попередні інвестиції Рамкових Програм, досі глибоко відсутня розгорнута взаємодія між системами охорони здоров’я та послугами, що стосуються охорони здоров’я, і необхідність стимулювання державних рішень в області електронної охорони здоров’я та комплексних послуг з догляду, спрямованих на вирішення складних організаційних структур і взаємодії між людьми (потребуючі допомоги, вихователі, і інші).

Контекст: Пропозиції повинні подаватися як основна мета державних закупівель інноваційних рішень (PPI) для сприяння розгортанню інфраструктури електронної охорони здоров’я (eHealth) з урахуванням керівних принципів Європейської Платформи сумісності електронної охорони здоров’я (European eHealth Interoperability Framework) та ЄС, прийняті в мережі електронної охорони здоров’я. Рішення PPI, а також будь-які супутні інноваційні рішення, зокрема, залучення учасниками самих себе для полегшення засвоєння недавно розроблених рішень, повинні бути зосереджені на чітких цільових результатах, таких як поширення медико-санітарної інформації, використання семантично сумісних електронних медичних записів (Electronic Health Records – EHRs) для забезпечення безпеки, підтримки прийняття рішень, способів або координування догляду. Контекст PPI у тому, щоб визначити, придбати і використати інноваційні рішення, засновані на ІСТ, які можуть забезпечити сталі, нові або покращені послуги в галузі охорони здоров’я в рамках організації при впровадженні сумісних стандартів електронної охорони здоров’я (eHealth) та / або технічні характеристики (наприклад, EN13606, HL7, Continua Alliance, IHE…).

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі між 3 і 4 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект:

  • Ширше засвоєння стандартів сумісності в області електронної охорони здоров’я
  • Розширення можливостей постачальників через ширше освоєння ринку інноваційних рішень і послуг шляхом формування критичної маси на стороні суспільного попиту
  • Більш ефективні рішення, розроблені з точки зору попиту
  • Більш перспективний, узгоджений підхід державного сектора на взаємодію з eHealth
  • Забезпечення ширшого розгортання послуг eHealth
  • Створення Європейської моделі для наслідування в області сумісності електронної охорони здоров’я
  • Збільшення робочих місць в області охорони здоров’я та ІСТ та сприяння економічному зростанню в ЄС у довгостроковій перспективі
  • Підтримка передових, узгоджених інвестиційних стратегій державного сектора, які приносять користь від спільно реалізованих PPI в різних країнах Європи

Тип дій: Державні придбання інноваційних рішень

Дедлайн: 14 березня 2017

 

SC1-PM-20-2017: Розробка нових методів і заходів для покращення економічної оцінки і ефективності в секторі охорони здоров’я (Development of new methods and measures for improved economic evaluation and efficiency measures in the health sector)

Конкретне завдання: Ця тема буде розвиватися протягом року.

Тип дій: Дослідження та інновації

Дедлайн: 11 квітня 2017

 

 

КООРДИНАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ (COORDINATION ACTIVITIES)

 

SC1-HCO-03–2017: Реалізація стратегічних досліджень Порядку денного у персоналізованій медицині (Implementing the Strategic Research Agenda on Personalised Medicine)

Конкретне завдання: Забезпечуючи правильне втручання для потрібної людині в потрібний час, персоналізована медицина може поліпшити якість життя і сприяти більш сталій охороні здоров’я на рівні держав-членів. Це може призводити до нових і швидших процесів та продуктів розвитку, забезпечуючи галузі європейських наук про життя конкурентну перевагу, що може сприяти зростанню і робочим місцям. Сьогодні розвиток є нерівним між і всередині секторів, регіонів і держав-членів в зв’язку з фрагментованою діяльністю, недостатньою комунікацією та відсутністю загальноприйнятих рішень і стандартів.

FP7 фінансує координацію та підтримує діяльність «Персоналізованої медицини 2020 і, окрім цього, – Підготовку Європи до керівництва глобальним шляхом (PerMed)”, що була запущена в 2013 році з метою розробки Порядку денного Стратегічних Досліджень (Strategic Research Agenda) для прогресу персоналізованої медицини в Європі. Партнери PerMed прагнули зосередити свою стратегію на конкретних науково-дослідних заходах, багато з яких повинні вирішуватись в рамках транснаціональних спільних дослідженнях охорони здоров’я.

Саме тому діяльність ERA-NET Cofund є слушним та своєчасним інструментом для реалізації відповідних частин Порядку денного Стратегічних Досліджень та Інновацій (Strategic Research and Innovation Agenda) PerMed, який буде опубліковано в 2015 році.

Контекст: Пропозиції повинні об’єднувати необхідні фінансові ресурси від участі національних (або регіональних) дослідних програм з метою здійснення спільних викликів для пропозицій, отриманих у вигляді грантів третім особам із співфінансування в цій області.

Цей виклик повинен спрямовуватися на реалізацію ключової області Порядку денного Стратегічних Досліджень PerMed і доповнюватись з іншими програмами і заходами фінансування на європейському та міжнародному рівнях. Рекомендується включати інші спільні заходи, в тому числі додаткові спільні виклики без співфінансування ЄС. Ця робота повинна бути проінформована виходом з координації і підтримки діяльності, передбачених в темі SC1-HCO-05-2016 – Coordinating personalised medicine research (Координація досліджень персоналізованої медицини), без дублювання будь-якої з її робіт.

Запропонований ERA-NET повинен продемонструвати очікуваний ефект на національні і транснаціональні програми, а також важелі впливу на європейські дослідження та конкурентоспроможність і планувати розвиток ключових показників для підтримки цього. Участь міжнародних партнерів наполегливо рекомендується.

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі 5 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект:

  • Поглиблення і розширення координації національних і транснаціональних досліджень в області персоналізованої медицини.
  • Налагодження національних/регіональних та міжнародних практик в організації фінансування наукових досліджень.
  • Покращена сумісність національних дослідницьких програм.
  • Розширення обміну даними і знаннями.
  • Розширення мереж інфраструктур і баз даних, таких як інфраструктури ESFRI

Тип дій: ERA-NET Cofund

Дедлайн: 11 квітня 2017

 

 

SC1-HCO-07–2017: Всесвітній альянс для хронічних захворювань (GACD) (Global Alliance for Chronic Diseases (GACD)

Конкретне завдання: Подробиці теми будуть розроблені відповідно до графіка процесу встановлення пріоритетів GACD надаватимуться протягом 2016 року.

Тип дій: Дослідження та інновації

Дедлайн: 11 квітня 2017

 

 

SC1-HCO-08–2017: Заходи для обєднання європейських досліджень здоров’я та інновацій (Actions to bridge the divide in European health research and innovation)

Конкретне завдання: Незважаючи на серйозні зусилля, докладені на національному та європейському рівнях, Європейський союз бачить суттєві внутрішні відмінності у значенні ефективності досліджень та інновацій, які також визначені в Інноваційному Союзі Scoreboard. Відмінності в рівній мірі присутні в дослідженнях та інноваціях в галузі охорони здоров’я, і цей заклик шукає рішення, спеціально пристосовані до цього домену.

Європейська комісія фінансувала проекти, щоб проаналізувати коріння поділу в європейських дослідженнях та інноваціях в галузі охорони здоров’я (HCO-14-2014), і бажає продовжити зусилля з ліквідації цього поділу.

Контекст: Будь-який вид діяльності, що може допомогти менш виконавчим країнам і регіонам створити потенціал та використовувати можливості і, зрештою, розширити свою участь у фінансованих ЄС спільних проектах, може бути підтриманий.

Одержувачі діяльності повинні бути членами низьковиконвчих держав / регіонів, які були визначені Здоров’ям R&I як пріоритет в своїх Стратегіях Досліджень та Інновацій для Розумних Спеціалізацій (Research and Innovation Strategies for Smart Specialisation – RIS3). Кандидати повинні прагнути до об’єднання з Європейськими Структурними та Інвестиційними Фондами, оперативними програмами і підтримкою з боку керівних органів.

Пропозиції показуватимуть конкретні заходи для вирішення структурних бар’єрів на шляху наукових досліджень і інновацій охорони здоров’я, в тому числі, пов’язані з потенціалом, навичками, політикою, нормативно-правовим середовищем, а також економічними і соціально-культурними чинниками, включаючи питання гендерної рівності та гендерного аспекту в змісті досліджень.

Комісія вважає, що пропозиції з проханням вкладу з боку ЄС в розмірі до 1 млн. євро дозволило б вирішити цю конкретну задачу належним чином. Проте, це не виключає подання і відбору пропозицій, які претендують на інші суми.

Очікуваний ефект: Діяльність повинна продемонструвати хорошу практику об’єднання Структурних Фондів і Horizon 2020 можуть бути використані в галузі Здоров’я R&I. Це має сприяти зростанню участі регіонів з низьким рівнем виконання у Horizon 2020.

Тип дій: Координація та підтримка діяльності

Дедлайн: 11 квітня 2017

 

Залишити відповідь