Перевірка справжності харчових продуктів

H2020-SFS-2015-1Sub call of: H2020-SFS-2014-2015

Дата Відкриття 25-07-2014 Кінцева Дата подачі 11-06-2015 17:00:00 (Брюссель за місцевим часом)
Дата публікації 11-12-2013 Загальний бюджет €500,000
Програма Horizon 2020
Статус Відкрито Головна проблематика Соціальні проблеми
OJ посилання OJ C361 of 11 December 2013

Специфічне завдання:

ЄС є найбільшим у світі виробником, споживачем і експортером оливкової олії. Оливкова олія, як правило, продаються за вищою ціною, ніж інші рослинні масла і тому шахрайські дії є дуже заманливі. Щоб зберегти імідж оливкової олії, необхідно забезпечити її якість і справжність. Властивості оливкової олії регулюються на рівні ЄС – Регламент (ЄЕС) N ° 2568/91, який встановлює перелік фізичних, хімічних і органолептичних характеристик, а також методи їх аналізу. Перелік та методи оновлюються, щоб застосувати існуючі наукові знання. Проте, незважаючи на ці регулярні оновлення деякі питання все ще не знайшли належного вирішення. Зокрема, існує потреба в розробці, валідації і попередньої, а також спільної нормотворчої діяльності з подальшою стандартизацією методу для оцінки органолептичних характеристик на основі існуючих методів, довідкових матеріалів та вже проведених досліджень і дослідно-конструкторських робіт. Особливою проблемою є розробка, перевірка і узгодження аналітичних методів і якісних параметрів, які спеціально призначені для вирішення технічних питань перевірки справжності. Ці питання стосуються, зокрема, 1) суміш чистої оливкової олії або оливкової олії та м’якої дезодорированної оливкової олії, 2) суміш чистої оливкової олії або оливкової олії з домішками іншого рослинного масла. У даному випадку існує також велика потреба в поліпшенні координації наукових досліджень в галузі перевірки продовольчої справжності, цілісності та можливості простеження всього ланцюжка поставок, між державами-членами та асоційованими країнами.

Сфери застосування:

Пропозиції повинні вирішити одне з наступних питань (B):

В. [2015] Перевірка справжності харчових продуктів

 Пропозиції повинні бути спрямовані на сприяння співробітництву між європейськими органами, що фінансують дослідження в області аутентифікації харчових продуктів. Вони повинні забезпечити основу для обміну інформацією та співпраці в майбутньому по відношенню до) сприяння інвентаризації та аналізу останніх або поточних дослідницьких проектів у цій галузі з акцентом на національні проекти у державах-членах; б) виявлення майбутніх пріоритетів у наукових дослідженнях в цій області і взаємодоповнюваності між діяльністю в державі-члені та міжнародному рівнях; і в) готувати підґрунтя для поліпшення координації наукових досліджень, формування баз даних і підходів до перевірки справжності харчових продуктів, забезпечення цілісності та можливості простеження на всіх етапах продовольчого ланцюга і в європейських країнах. Крім поліпшення способів виявлення шахрайства, діяльність повинна бути спрямована на прогнозування і запобігання шахрайству.

Європейська Комісія вважає проектні пропозиції, в яких зазначено запит на суму 0,5 мільйонів Євро для В, як такі, що здатні належним чином вирішити цю конкретну задачу. Проте в жодному разі це не виключає можливість подання та відбору пропозицій з зазначення запиту на інші суми.

Очікуваний ефект:

Пропозиції повинні показати, як деякі або всі з наступних впливів будуть досягнуті:

  • Підвищити довіру споживачів і ринків до якості оливкової олії [A] та інших харчових продуктів [B]
  • Підвищити конкурентоспроможність оливкової олії [А] і ланцюгів поставок продуктів харчування [B]
  • Сприяти покращенню способів і можливостей виявлення випадків шахрайства, а також поліпшення прогнозування і запобігання шахрайству [B]

 Тип дії:

А: Науково-дослідні та інноваційні проекти

B: Координація та підтримка проектів

Залишити відповідь